vragen over zwangerschap

Mijn test is positief, wanneer kan ik de verloskundige bellen?

Je kunt je gelijk nadat je een positieve zwangerschapstest hebt aanmelden. Je hebt hier geen verwijzing van de huisarts voor nodig.

Hoe ver ben ik zwanger?

Om te berekenen hoe ver je zwanger bent, tel je vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dan kun je je zwangerschapstermijn berekenen. Wij zullen met een echo de exacte zwangerschapsduur en je uitgerekende datum bepalen.

Is het gevaarlijk voor de baby om Covid-19 te hebben?

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus (SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2). Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het nieuwe virus: ze lijken niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Uiteraard blijft het van belang de geldende maatregelen goed op te volgen.

Bloedverlies in de eerste fase van de zwangerschap, en nu?

Bloedverlies in de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Heel vaak kan een beetje bloedverlies ontstaan na geslachtsgemeenschap (contactbloeding) of er ontstaat een spontaan scheurtje in een klein bloedvat (als bij een bloedneus). Bij de helft van de vrouwen stopt het vanzelf binnen een paar dagen en zet een gezonde zwangerschap zich voort.

Natuurlijk is het belangrijk alert te blijven, maar bloedverlies tijdens de zwangerschap is dus niet perse iets om je gelijk zorgen over te maken.

Er zijn verschillende oorzaken van bloedverlies mogelijk:

  • Innesteling van het embryo in het baarmoederslijmvlies (tussen 3-6 weken)
  • Drukke dag, veel sjouwen en/of tillen
  • Moeilijke stoelgang
  • Contactbloeding na gemeenschap
  • Vaginale infectie
  • Blaasontsteking

Wanneer het leidt tot een miskraam is dit helaas niet te behandelen of te voorkomen. Bij de aanleg van het vruchtje is dan reeds iets misgegaan en neemt je lichaam het besluit om het vruchtje niet door te laten groeien.

Hoe lang houdt de misselijkheid aan?

Niet iedereen heeft hier last van en bij de meesten verdwijnt de misselijkheid rond de 13 weken als je lichaam gewend is aan het zwangerschapshormoon HCG.

Misselijkheid is te verhelpen door vaker kleine beetjes te eten, de warme maaltijd naar de middag te verplaatsen. Het kan ook helpen om vóór het opstaan iets lichts te eten. Producten met gember kunnen ook helpen evenals een bandje tegen reisziekte.

Moet ik extra vitamines slikken?

In de zwangerschap is een teveel aan vitamine A schadelijk voor hersenontwikkeling van je ongeboren kindje. Vermijd daarom gewone multivitaminepreparaten en leverproducten. Neem niet meer dan 1 boterham per dag met leverpastei, paté, berliner e.d. Je hebt eigenlijk buiten vitamine D en Calcium 500 mg geen extra vitaminen nodig als je gevarieerd eet.

Mag ik toch nog een glaasje alcohol nemen?

Tijdens de zwangerschap is er geen veilige grens aan te geven voor het nuttigen van een glaasje! Alcohol gaat via de placenta regelrecht naar het bloed van je kindje. Belangrijke organen zoals de hersenen, centraal zenuwstelsel, hart, lever en niertjes zijn het meest gevoelig, zeker in de eerste helft van de zwangerschap als alles goed aangelegd moet worden. Overmatig drinkgedrag leidt tot aangeboren afwijkingen en groeiachterstand. Het is geen prettige gedachte dat zo’n klein hummeltje na zijn geboorte moet afkicken… daarom zijn drugs en alcohol in iedere vorm ook echt uit den boze als je zwanger bent!

Mag ik gewoon medicijnen innemen?

Nee, indien je in de komende maanden medicijnen nodig mocht hebben, vertel altijd je arts of apotheker dat je zwanger bent. Mogelijk zijn er alternatieven, liever nog wordt alle medicatie in de zwangerschap gestopt om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Een infectie kan wel beter behandeld worden, daar zij de grootste veroorzaker van vroeggeboorte zijn. Als je voor pijn of koorts een keer paracetamol nodig hebt mag je die met mate nemen. De symptomen van brandend maagzuur mag in de zwangerschap behandeld worden met Rennie’s of Gavisconsiroop.

Mijn arts wil een röntgenfoto maken. Mag dat?

Stel het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap liever uit als het niet dringend noodzakelijk is. Meld je zwangerschap bij een onderzoek.

Mag ik de kattenbak verschonen?

Nee, tenzij met handschoenen. Toxoplasmose is een infectieziekte die nare aangeboren afwijkingen voor je kindje kan veroorzaken, maar voor jezelf meestal zonder ziekteverschijnselen verloopt. Mogelijk heb je het al eens doorgemaakt en zodoende antistoffen opgebouwd. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet, die voorkomt in de ontlasting van katten, rauw vlees en tuingrond.

Wat kan ik doen tegen maagzuur?

De spierwerking vertraagt in de zwangerschap door je hormonen, waardoor voedsel langer in de maag blijft, dus kan opstoten. Anderzijds gaat de baby meer tegen je maag duwen. Ga eerst na wanneer je klachten krijgt, heb je teveel, te kruidig, te vet of te laat gegeten? Probeer hier op te letten! Trucjes als lauw water/ melk, lepeltjes vanillevla, stukje witbrood willen vaak al helpen. Extra kussen of hoofdsteun tijdens het slapen, linker zijligging kan ook verlichting geven.

De symptomen van brandend maagzuur mogen in de zwangerschap behandeld worden met Rennie’s of Gavisconsiroop (stophoest schijnt ook te helpen).

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58