Anticonceptie

spiraaltje of minipil

Dit zijn beide zeer betrouwbare vormen van anticonceptie en kan ook in combinatie met het geven van borstvoeding. Ook als je (nog) niet bekend bent bij onze praktijk, kan je bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal.

Spiraal

Gaat je voorkeur uit naar een spiraaltje als anticonceptie? Dan kun je hiervoor ook bij ons terecht. Kirsten en Wilke hebben zich gespecialiseerd in het plaatsen en het verwijderen van spiraaltjes.

Hoe en wat

Een afspraak voor de plaatsing duurt ongeveer 20-30 minuten. Na een gesprekje met de laatste informatie en instructies, beginnen we met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt het spiraaltje geplaatst. Dit duurt slechts enkele minuten.

Het plaatsen kan gevoelig zijn, daarom is het verstandig om een uur van tevoren een Ibuprofen 400mg in te nemen. Na afloop van het plaatsen heb je meestal wat vaginaal bloedverlies. Sommige vrouwen voelen zich een beetje duizelig. Afhankelijk van welk type spiraaltje je kiest, ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Na het verwijderen van het spiraaltje kun je direct weer zwanger worden, als je wilt dan brengen we na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje in.
Een spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie, die ook goed kan worden gecombineerd met borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. De methoden hebben een betrouwbaarheid van groter dan of gelijk aan 99%. Welke spiraal voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en je medische voorgeschiedenis. Wij kunnen je hier uitgebreid over informeren, zodat je daarna een keuze kunt maken welk spiraaltje het beste bij je past.

Wanneer plaatsen

Als je net bevallen bent kunnen wij vanaf 10-12 weken na de bevalling het spiraaltje inbrengen. Is je bevalling al wat langer geleden of heb je (nog) geen kinderen gekregen dan kan het spiraaltje het beste tijdens de eerste dagen van je menstruatie worden geplaatst. Je baarmoedermond staat dan iets open, wat het plaatsen makkelijker maakt. Je bent hierna direct beschermd.

Kosten

De kosten voor het plaatsen en verwijderen van het spiraaltje door een verloskundige worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. De zorgverzekeraar kan het mogelijk wel in rekening brengen bij het eigen risico van de verzekerde. Controleer dit nog even bij jouw verzekering, zodat je op de hoogte bent van de eventuele kosten.

De aanschaf van het spiraaltje kan voor vrouwen vanaf 21 jaar (gedeeltelijk) worden vergoed bij een aanvullende verzekering. Vrouwen jonger dan 21 jaar krijgen het wel vergoed, maar dit is met verrekening van het eigen risico. Vrouwen onder de 18 jaar krijgen anticonceptie volledig vergoed, zonder eigen risico.

Bel voor informatie of een afspraak
naar 036 522 1550

De minipil

De minipil is een anticonceptiepil die alleen een progestageen hormoon afgeeft, deze heet Cerazette. De minipil moet je elke dag slikken. Er is geen pilvrije week. Bij goed gebruik is deze pil voor 99% betrouwbaar.

Het gebruik van de minipil kan een goede
keuze zijn als:

  • Je borstvoeding geeft en aanvullende anticonceptie wenst
  • Je de minipil elke dag wilt en kunt slikken
  • Je het niet erg vindt dat de bloedingen (zeker in begin) onregelmatig en onvoorspelbaar zijn en je menstruatie soms vermindert of stopt

kinderwens

Heb je een kinderwens dan verwijderen we je spiraaltje. Vaak is de periode wanneer je besluit om zwanger te willen worden een leuke en spannende tijd. Maar het kan ook veel vragen oproepen over verschillende onderwerpen. Bel ons en maak een afspraak op ons kinderwensspreekuur.

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58