Echo's

de verschillen

In onze praktijk worden er op verschillende momenten tijdens je zwangerschap echo’s gemaakt. Neem een usb-stick mee, dan kunnen we de echo daar ook op vastleggen!

Vitaliteitsecho en termijnecho

De eerste echo noemen we de vitaliteitsecho. Die vindt plaats tussen de 7e en 8e week samen met het intakegesprek. We kijken naar hartactie en of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap. De vitaliteitsecho kan meestal uitwendig gemaakt worden. Indien dit een onduidelijk beeld oplevert dan wordt er, na overleg met jou, een vaginale/inwendige echo gemaakt.

De tweede echo noemen we de termijnecho. De beste periode om deze echo te maken is tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Bij deze echo stellen we zo nauwkeurig mogelijk de duur van de zwangerschap vast.

Liggingsecho

Bij de liggingsecho kijken we naar de ligging van de baby, ligt hij/zij met het hoofdje al keurig naar beneden zoals we dat graag zien? Ook beoordelen we de groei van de baby. Mocht het zo zijn dat de baby in stuitligging ligt (met het hoofdje naar boven), dan gaan we met je in gesprek over de opties.

Extra echo’s nodig

Bij bloedverlies, bepaalde klachten of ongerustheid kan het zijn dat we nog eens extra met de echo kijken. Verder kan het voorkomen dat we je tijdens je zwangerschap nog doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een echo op basis van een medische indicatie.

Kosten

Alle bovengenoemde echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar.

NIPT

Vrouwen in Nederland hebben de mogelijkheid om te kiezen voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) als eerste test voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Voorheen viel de NIPT onder een wetenschappelijke studie, per 1 april 2023 is dit niet meer het geval. Zwangere vrouwen kunnen na een counselingsgesprek kiezen voor: niet deelnemen aan de screening óf wel deelnemen met NIPT. Op www.pns.nl kun je meer lezen over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de verschillende screeningstesten. De website bevat ook de keuzehulp ‘Bewust kiezen’. Deze kan helpen om gedachten over de screening op een rij te zetten.

Structureel Echo Onderzoek 13 weken en/of 20 weken

Tijdens de zwangerschap heb je twee mogelijkheden om een medische echo te laten maken. Dit is het Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO en SEO) rond 13 weken en halverwege zwangerschap.

Deze echo's worden elders gemaakt door een specialistisch opgeleide echoscopiste. Deze echoscopiste is en blijft bekwaam doordat zij deze echo’s vele malen per dag verricht voor een grote regio. Tijdens de echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en de groei van het kind en ook naar de placenta en het vruchtwater. De SEO-echoscopiste bespreekt na afloop van de echo direct de bevindingen. Vanuit Zeewolde kan je voor deze SEO terecht bij Goud Echo met locaties in Ermelo, Almere en Lelystad of bij Echocentrum NOP in Lelystad. Verdere informatie en verwijzing krijg je tijdens de controle bij de verloskundige.

prenatale screening

Alle zwangere vrouwen kunnen kiezen voor een prenatale screening. Prenataal betekent ‘voor de geboorte’ en 'screening' is een onderzoek door middel van een test.

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58