Jullie kinderwens

Wanneer je besluit om zwanger te willen worden

Vaak is de periode wanneer je besluit om zwanger te willen worden een leuke en spannende tijd. Het kan echter ook veel vragen oproepen over bijbehorende onderwerpen. Dit kan wanneer je nooit eerder zwanger bent geweest, maar ook wanneer je bijvoorbeeld onzeker bent geworden na je vorige zwangerschap of bevalling, of vervelende ervaringen hebt gehad. Om je juist in deze periode te helpen, is het kinderwensspreekuur ontwikkeld. Dit is een afspraak bij ons vóór je zwanger bent, waarin alle belangrijke onderwerpen besproken worden. Deze afspraak wordt afgestemd op jullie individuele situatie. Dus ook je partner is van harte welkom.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens het kinderwensspreekuur zijn:

  • Wanneer stoppen met anticonceptie
  • Conceptieadviezen en seksualiteit
  • Vruchtbaarheid
  • Voedingsadviezen en medicijngebruik
  • Erfelijkheid of aangeboren afwijkingen in de familie
  • Een aantal leefadviezen zoals sporten, reizen en het gebruik van alcohol worden besproken
  • Ook als het in eerste instantie niet wil lukken om zwanger te worden, zijn er soms nog adviezen om de kansen op zwangerschap te vergroten. Als de verloskundige denkt dat er risico’s zijn, kan ze jullie op tijd doorverwijzen.

Contact

Je hebt geen verwijzing nodig voor het kinderwensspreekuur. Interesse? Bel ons voor een afspraak. De afspraak duurt ongeveer een uur. Waar wenselijk kan later nog een telefonisch contact worden gepland.

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Gratis zwangerschapstest

Het is mogelijk om bij ons een gratis zwangerschapstest op te halen.

Om zo gezond mogelijk zwanger te worden, zijn er een aantal adviezen belangrijk. Een aantal hiervan vind je hier:

Wel foliumzuur

Aan vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om foliumzuur te gaan slikken voordat ze zwanger zijn. Begin hiermee een maand voordat je stopt met anticonceptie. Blijf het foliumzuur gebruiken totdat je 12 weken zwanger bent. Dit vermindert de kans op een baby met een open rug en/of gespleten gehemelte. Dagelijks 1 tablet met 0,4 of 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Wel vitamine D

Ook wordt geadviseerd om vitamine D te gebruiken. Begin hiermee een maand voordat je stopt met anticonceptie en slik dit door tijdens de hele zwangerschap. Ook vitamines zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Wel eten

Als je zwanger bent is het niet nodig om ‘voor twee’ te gaan eten. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Eet bij voorkeur vers voedsel of dat vers bereid is en bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast.

Niet eten

Een aantal dingen kun je beter niet eten in de zwangerschap omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de baby:

Kazen gemaakt van rauwe melk “au lait cru”, deze kunnen een bacterie listeria bevatten. Vrijwel alle kazen die je bij de supermarkt koopt zijn gepasteuriseerd of gesteriliseerd, deze kan je zonder risico eten.

Listeria kan ook voorkomen op groente en fruit. Was rauwe groenten en fruit daarom goed.

Rauw vlees of halfrauw vlees kan de parasiet toxoplasmose bevatten. Denk hierbij aan: carpaccio, filet americain of biefstuk. Toxoplasmose kan ook voorkomen in de uitwerpselen van jonge katten. Heb je een kat, laat dan iemand anders de kattenbak verschonen.

Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom geen lever en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct als leverworst of paté.

App ZwangerHap

Op de website van het voedingscentrum kun je de ZwangerHap app downloaden. Naast het opzoeken van producten, kun je daar ook volgen hoe de baby groeit in de buik. Verder kun je in de app veiligheidswaarschuwingen krijgen, bijvoorbeeld als er een bacterie in een product is gevonden.

Medicijngebruik

Bij een kinderwens of tijdens de zwangerschap moet je altijd voorzichtig zijn met medicijngebruik. Het is verstandig om altijd met de (huis)arts of verloskundige te overleggen of jouw medicijnen wel of niet gebruikt mogen worden in de zwangerschap. Dit is belangrijk omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Verdoving bij de tandarts is wel mogelijk in je zwangerschap. Vertel de tandarts wel dat je zwanger bent.

Niet roken

Dat roken niet goed is, weet iedereen. Roken kan de vruchtbaarheid verminderen en roken geeft een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken.

Ook wanneer jullie kindje is geboren, is het voor zijn of haar gezondheid belangrijk dat beide ouders niet roken.

Geen drugs

Het gebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne of cocaïne) tijdens de zwangerschap wordt ten zeerste afgeraden. Maar ook het gebruik van softdrugs wordt in de zwangerschap ontraden. Het is belangrijk dat als je drugs gebruikt (hebt), je dit aan ons vertelt. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we kijken welke oplossingen mogelijk zijn en welke zorg er geboden moet worden voor jou en je toekomstige kind.

Geen alcohol

Veel mensen denken dat een enkel glas geen kwaad kan, maar uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Alcohol kan ook zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en gedurende de periode dat je borstvoeding geeft, verhoogt dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan geboorteafwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Het beste is om voordat je zwanger bent al te stoppen met alcohol.

Moeilijk om te stoppen?

Ook dat begrijpen wij heel goed. Er zijn allerlei manieren en oplossingen om je hierbij te helpen. Ook kan een huisarts hier wat in betekenen.

Echo's

Je bent zwanger, en nu? Het zou zomaar kunnen dat je nog maar net bent bijgekomen van de schrik en blijdschap na het doen van een zwangerschapstest. Meld je aan bij ons en lees je hier alvast in over de echo's.

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58