Bevallen

hoe, wat en waar

Het moment waar je maanden naar toe gaat leven, de bevalling! Wij willen graag de juiste verwachtingen scheppen over het verloop van een bevalling. Daarnaast bespreken we altijd jullie wensen en informeren we jullie over wat het juiste moment is om contact met ons op te nemen. Daarom plannen we rond de 34-36 weken een uitgebreide afspraak in om het over de bevalling te hebben. Waar je wilt of gaat bevallen maakt ons niets uit, wij komen 24/7 naar je toe!

Geboorteplan

Een geboorte valt niet te voorspellen, maar er zijn zaken waar we invloed op kunnen hebben. Heb je al een idee waar je wilt bevallen, wie je erbij wilt hebben, voor welke houdingen je open staat, hoe je om wilt gaan met de pijn etc. Samen bespreken we jullie wensen en verwachtingen. Deze noteren we goed zodat we jullie de gewenste zorg kunnen bieden tijdens de bevalling.

Kraamzorg

Kraamzorg regel je bij voorkeur voor de 16de week van je zwangerschap. Kraamzorg is aanwezig bij een thuisbevalling en/of de eerste week na de geboorte. Soms regelt je zorgverzekeraar de hulp zelf. Soms regelt je zorgverzekeraar de hulp zelf. Vraag dit zelf even na.

Waar je wilt of gaat bevallen maakt ons niets uit

Het is het allerbelangrijkst dat jij je ontspannen voelt op de plaats die je kiest. Je mag uiteraard ook op het moment dat de weeën zijn begonnen bepalen waar je wilt bevallen of je eerste keuze veranderen.
3 opties:

Thuis

Het is heel fijn om in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen: thuis. De ontspannen sfeer en de regie zelf in handen houden werkt ontspannend ten aanzien van de weeën. Ook blijkt uit onderzoek dat er minder kans is op interventies thuis. In Nederland kiezen veel vrouwen nog steeds voor een thuisbevalling. Thuis bevallen is in Nederland daarom ook gelukkig volkomen veilig omdat verloskundigen goed getraind én ervaren zijn. Als er complicaties optreden zijn wij er om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen en de zorg over te dragen aan het ziekenhuis. Thuis bevallen wordt altijd volledig vergoed door de verzekering.

Poliklinisch

Je kunt er ook voor kiezen om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. In onze regio is dit in het Geboortezorghuis in Harderwijk. Tijdens de weeën kiest de verloskundige het juiste moment om naar het Geboortezorghuis te gaan, we starten dus eerst bij je thuis. Je bevalt daar onder onze begeleiding. Daarnaast is er assistentie van een kraamverzorgende. We proberen uiteraard de sfeer zo rustig mogelijk te houden op de kamer. Alleen in het geval van complicaties zal de zorg worden overgedragen aan het medische team van het ziekenhuis. Als de bevalling normaal verloopt ga je na een aantal uur weer naar huis. Controleer je polisvoorwaarden of er extra kosten zijn voor een poliklinische bevalling.

Medische indicatie

Soms is de kans op bepaalde complicaties hoog. De gynaecoloog neemt dan de zorg over tijdens de zwangerschap of bevalling. In dat geval beval je altijd in het Moeder en Kind Centrum in het St Jansdal. Je zult begeleid worden door een klinisch verloskundige.

Het kan ook zijn dat de verloskundige een plaatsindicatie met je bespreekt. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een vorige bevalling of bij het gebruik van bepaalde medicatie. Je bevalt dan onder onze begeleiding, maar wel in het Moeder en Kind Centrum in het St Jansdal. De bevalling wordt volledig vergoed.

Badbevalling

Een badbevalling heeft meerdere voordelen. Allereerst is het warme water een comfortabel en veilige plek om je weeën op te vangen. Het warme water zal je meer ontspannen wat je helpt om om te gaan met de pijn. Voor de baby is de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld veel rustiger via het warme water.

Als je thuis wilt bevallen kun je een bad kopen of huren. Ook in het Geboortezorghuis is een bad aanwezig. Je kunt er dan ook voor kiezen om poliklinisch in bad te bevallen. Laat het ons weten als je geïnteresseerd bent in een badbevalling, wij geven je er graag meer informatie over.

Wanneer bel je ons

Neem contact op met de dienstdoende verloskundige (06 - 51 92 40 58)
  • Als je een uur lang weeën hebt die om de 4-5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. Dit zijn de ontsluitingsweeën en de bevalling zal dus door gaan zetten.
  • Als je vliezen breken en het is mooi helder vruchtwater - Gebeurt dit in de nacht? Probeer nog wat te slapen, het kan zijn dat de weeën nog niet beginnen. Bel ons de volgende ochtend om te melden dat je vliezen gebroken zijn, wij komen in de ochtend bij je langs. - Gebeurt dit overdag? Bel ons direct, dan komen we bij je langs.
  • Als je vliezen breken en het vruchtwater lijkt groen (of anders van kleur?), bel ons dan direct. Dus ook ’s nachts!
  • Als je vliezen breken en je hebt tijdens de controles te horen gekregen dat de baby nog niet goed is ingedaald. Ga op bed liggen en bel ons direct.
  • Als je bloed verliest, zonder slijm, wat lijkt op een menstruatie.
  • Als je de baby minder voelt bewegen dan dat je gewend bent.
  • Als je je zorgen maakt!

Omgaan met de weeën

We zullen het niet mooier maken dan dat het is: bevallen doet pijn. De krampen veroorzaken een druk op de baarmoedermond wat de pijn veroorzaakt; vaak voel je dit in je buik, rug en/of benen.
Gelukkig maakt je lijf ook eigen pijnstillers aan in de vorm van het hormoon endorfine. Je bent hierdoor ontspannen en kunt rust nemen tussen de weeën door. Wanneer je het idee hebt dat dit onvoldoende werkt, kun je je partner vragen om de pijn te verlichten door middel van massage. Ook het wisselen van houdingen en een warm bad, warme douche of kruik kunnen helpen. Tevens kun je een TENS-apparaat huren. We leggen je graag meer uit hierover. De begeleiding en coaching van je verloskundige is ook gericht op het verlichten van de pijn. Daarom bieden wij jullie continue begeleiding vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt.

Pijnstilling

Er is een mogelijkheid tot medicamenteuze pijnstilling in het ziekenhuis. Wij informeren je hier tijdens de zwangerschap over.

Praktische tips

Voor een goede werkhouding is het voor de verloskundige erg prettig dat het bed op klossen (± 80 cm hoog) staat. Deze kunnen worden geleend bij Medipoint Wethouder Jansenlaan 92-94 te Harderwijk.

Zorg dat de kraamkamer op temperatuur (± 23 graden) is en dat er voldoende licht is.
Het is niet mogelijk om op een waterbed te bevallen. Als alternatief zou je ergens een extra bed neer kunnen zetten (bijvoorbeeld in de babykamer).

De verloskundige staat tijdens de bevalling aan je rechterkant en heeft daar dus ruimte nodig.

Voorlichtingsavond ‘Bevalling’

Als aanstaande ouders wil je graag weten wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. Wij organiseren een kleinschalige informatiebijeenkomst. De bijeenkomst is gratis en duurt ruim een uur.
Tijdens deze informatiebijeenkomst vertellen we over het verloop van de weeën, de ontsluiting en de baring. En nemen we daarbij ook ruim de tijd om al je vragen te beantwoorden.

De informatiebijeenkomst ‘Bevalling’ vindt plaats op donderdagavond vanaf 19:00 uur op onze praktijk. Het is bedoeld voor de zwangere en haar partner en vooral geschikt voor degene die hun eerste kindje verwachten.

We adviseren om naar een bijeenkomst te komen tussen 28-34e week van de zwangerschap. Heb je interesse? Klik hier om je direct aan te melden.

De data voor 2024 zijn:

25 april (vol)
6 juni
29 augustus
17 oktober
12 december

kraamperiode

Als jullie ouders zijn geworden dan komt er veel op jullie af. Die eerste week kan overweldigend zijn. Wij helpen jullie, samen met jullie kraamverzorgster, goed op weg. Zie ook deze pagina: kraamperiode.

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58