vragen over de kraamperiode

Welke kraamzorg kan je kiezen als je in Zeewolde woont?

Kraamzorg regel je bij voorkeur voor de 14de week van je zwangerschap. Kraamzorg is aanwezig bij een thuisbevalling en/of de eerste week na de geboorte. Soms regelt je zorgverzekeraar de hulp zelf. Vraag dit even na. Op onze webpagina "Zwanger! Yay!" lees je over allerlei regelzaken en onderaan deze pagina staan ook linkjes van kraamzorgaanbieders in en om Zeewolde: verloskundigenzeewolde.nl/zwanger-yay/

Hoe lang duurt de kraamperiode?

In principe duurt een kraamtijd 8 dagen, indien medisch noodzakelijk wordt soms de kraamtijd verlengd tot 10 dagen. De hoeveelheid uren kraamzorg die je krijgt hangt af van je verzekering en je medische situatie.

Het belang van kraamzorg
Het is belangrijk vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen. De kraamverzorgende komt bij jullie thuis na de bevalling en let op de gezondheid van moeder en baby. Ze helpt je met de verzorging van je baby, het geven van borstvoeding en neemt tijdelijk een aantal huishoudelijke taken over. Ze houdt voor ons een dossier bij. De kraamzorg wordt verspreid over een aantal dagen, zodat de kraamverzorgende een aantal uren per dag bij jullie is. Wij kunnen ons werk niet goed doen zonder goede kraamzorg.

Welke controles worden er gedaan?

Wij bezoeken je in deze periode om de dag, maar vaker als het nodig is. Samen met de kraamverzorgster kijken we of het goed gaat met jullie en de baby. De kraamverzorgster houdt een dossier bij en overlegt met ons wanneer zij iets niet vertrouwt. We letten bij de moeder op de stuwing van de borsten, het krimpen van de baarmoeder en of eventuele hechtingen mooi genezen.De temperatuur, pols urine productie en het ontlastingspatroon worden in de gaten gehouden. Maar ook houden we in de gaten of het emotioneel goed met je gaat en of je niet meer dan normaal onzeker bent. Bij de baby letten we op de kleur, plassen en ontlasting, het drinkgedrag en de groei. Ook kunnen we jou koppelen aan een lactatiekundige bij eventuele (opstart)problemen meenemen en krijg je van haar vakkundig advies.

Wat is de gehoortest?

De gehoortest wordt bij voorkeur binnen 2 weken na de geboorte verricht. Het onderzoek wordt het liefst verricht als de baby slaapt. De baby krijgt in het oor een klein dopje waaruit een hoge piep komt, de weerkaatsing van het trommelvlies wordt hierbij gemeten. De uitslag krijg je direct. Soms is er teveel omgevingsgeluid en dan moet het onderzoek nogmaals worden uitgevoerd. De aanvraag van de gehoortest is gekoppeld aan de geboorte aangifte. De gehoortest wordt thuis gedaan en er zal contact worden opgenomen om een afspraak te maken.

Wat kan je doen om je baby te laten ontspannen?

Babymassage! Jouw baby volledig laten ontspannen? Doen dan eens een losse sessie of volledige workshop babymassage bij Paula Bouwman van Babymassage Zeewolde. De massagetechnieken die je kan leren zijn door Babymassage Nederland ontwikkelt. Even met volle aandacht bij je baby zijn. Bovendien heeft het ook allerlei positieve effecten voor je kindje. Zo kan het de slaap verbeteren en krampjes verhelpen of voorkomen. De praktijklocatie van Paula is in Zeewolde, maar je kan er ook voor kiezen om bij jou thuis af te spreken. Kijk voor meer info op babymassagezeewolde.nl

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58