Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die niet pijnlijk zijn. Ze komen niet met regelmaat en nemen af bij rust. Ze kunnen wel ongemakkelijk zijn. Vaak zijn ze gerelateerd aan drukte, zowel geestelijk als lichamelijk. Ook kan een blaasontsteking de oorzaak zijn. Harde buiken komen aan het einde van de zwangerschap vaker voor en kunnen geen kwaad. Wanneer deze harde buiken niet afnemen met rust is het advies om je urine te laten controleren op een blaasontsteking. Dit gebeurt bij de huisarts.
Wat zijn voorweeën?
Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die met name aan het einde van de zwangerschap voorkomen. Ze zijn kort van duur, zo'n 20-30 seconden en kunnen wel een paar uur aanhouden. Dit gebeurt vooral ´s nachts. Deze voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar wel voor het soepel en weker worden van de baarmoedermond.
Wat zijn indalingsweeën?
Dit zijn steken laag in de onderbuik of in de vagina. Ze zorgen ervoor dat het kindje gaat indalen of nog wat dieper in het bekken komt. Niet iedereen krijgt hiermee te maken. Zeker wanneer het niet meer het eerste kindje is kan het ook zijn dat het hoofdje pas gaat indalen tijdens de bevalling.
Met welke ziekenhuizen werken jullie samen?
Wij werken intensief samen met het Geboortezorghuis en het Moeder en Kind Centrum in het St Jansdal in Harderwijk. Daarnaast wordt er vanuit Zeewolde voor medische begeleiding ook wel gekozen voor Flevoziekenhuis Almere, MeanderMC Amersfoort of TerGooi Ziekenhuis Blaricum/Hilversum
Wat gebeurt er als mijn kind in stuitligging ligt?
Als je baby in een stuit ligt, dan kan er uitwendige versie plaatsvinden. De kans dat een uitwendige versie slaagt, ligt tussen de 40 en de 50 procent. Als je al eens eerder bent bevallen, is de kans meer dan 50% op een geslaagde uitwendige versie.
Over Covid-19
We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.