Wat als het anders loopt

Een miskraam komt vaak onverwachts. Helaas gaat 1 op de 10 zwangerschappen mis. Ook dan zijn wij er voor jullie en begeleiden we deze periode op de manier die bij jullie past.

Het verloop van een miskraam

In de meeste gevallen begint een miskraam met bloedverlies. Vaak in combinatie met buikkrampen die voelen als menstruatieachtige en/of weeënachtige pijn. Afhankelijk van hoe ver je zwanger bent kan het zijn dat je een vruchtzakje of kindje verliest, maar soms verlies je alleen maar stolsels. Het bloedverlies neemt met een week weer af.

Soms krijg je bij een echo te horen dat het hartje gestopt is met kloppen. Dit noemen we een missed abortion. Je lichaam heeft nog niet door dat het hartje gestopt is met kloppen. Je voelt je vaak nog zwanger. We bespreken met jou waar je behoefte aan hebt: wil je de miskraam op gang brengen of wil je wachten of je lichaam het vruchtje zelf nog gaat afstoten.

Wij, of de gynaecoloog spreekt met jou een nacontrole afspraak af. Het herstel is vaak vlot. Je kan nog wat bruin bloedverlies hebben dat 1 tot 6 weken kan aanhouden. Een normale menstruatie treed ongeveer 4-6 weken na de miskraam op. Het opnieuw zwanger raken wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. Medisch is het niet nodig om te wachten om opnieuw zwanger proberen te raken.

Emotionele impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Lukt het niet om de miskraam te verwerken? Blijf je piekeren en/of weinig energie hebben: bel ons zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen doen. Je mag ons altijd bellen! Ook al is de miskraam al een tijdje geleden!

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je nog meer praktische hulpmiddelen.
3 opties voor verloop:

Afwachten

Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Vaak kiezen vrouwen ervoor om af te wachten omdat het voor hen prettiger voelt om het een natuurlijker verloop te geven. Een ander voordeel van afwachten is dat de complicaties van een curettage vermeden worden.

Een nadeel van afwachten is de onzekerheid over wanneer de miskraam op gang zal komen. Dit kan emotioneel zwaar zijn. Vaak is het goed om met ons een termijn te stellen van het afwachten. Soms is een nacurettage nodig als er sprake is van een incomplete miskraam.

Medicatie

Met behulp van vaginaal ingebrachte tabletten, voorgeschreven door de gynaecoloog, wordt de miskraam op gang gebracht. Bij veel vrouwen ontstaan na enkele uren baarmoederkrampen en bloedverlies. Als de miskraam doorzet, neemt de krampende pijn toe en ook het bloedverlies. Dit is vaak ruimer dan bij een normale menstruatie. Je kunt hierbij ook bloedstolsels verliezen en soms is het vruchtzakje herkenbaar.

Je kunt de behandeling na 24 uur herhalen als er geen krampen of bloedverlies is opgetreden. Indien er 24 uur na de tweede tablet nog geen effect merkbaar is, kan je contact opnemen met de polikliniek voor een afspraak om het verdere beleid te bepalen.

Curettage

Bij een curettage wordt de baarmoeder leeggemaakt door de gynaecoloog. Dit gebeurt in het ziekenhuis onder algehele of lokale verdoving.

Het voordeel van een curettage is dat je niet hoeft af te wachten en het normale leven minder verstoord wordt.

Het nadeel van een curettage is dat het een medische ingreep is met (kleine) complicaties. Een zeldzame complicatie is het Syndroom van Asherman, waarbij verklevingen in de baarmoederwand ontstaan. Een ander nadeel is dat als de curettage niet volledig is, een gedeelte van het weefsel achter kan blijven in de baarmoeder. Dit kan spontaan naar buiten komen, maar er kan ook een tweede curettage nodig zijn.

Wanneer bel je ons?

Neem contact op met de dienstdoende verloskundige (06 - 51 92 40 58)
  • Bij hevig bloedverlies wat veel meer lijkt dan een normale menstruatie.
  • Klachten als sterretjes zien, zweten en het gevoel van flauwvallen.
  • Bij koorts, temperatuur van 38 C of hoger.
  • Bij ongerustheid. Twijfel je over de hoeveelheid bloedverlies of heb je vragen, bel ons altijd!

wij zijn altijd dichtbij

Natuurlijk kun je altijd al je vragen stellen aan ons. Maar wist je dat er al heel veel vragen met antwoorden staan op deze site? Staat jouw vraag er niet bij? Schroom niet en bel of mail ons.

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58