Miskraam

Bloedverlies in de eerste weken van de zwangerschap is vaak onschuldig en kan veel verschillende oorzaken hebben. Bij ongeveer 50% van de vrouwen die in het begin bloedverlies hebben eindigt de zwangerschap in een miskraam. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap (voor 16 weken), wat ook wel spontane abortus wordt genoemd. 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Oorzaak
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een (niet erfelijke) afwijking in chromosomen. Bij een intacte zwangerschap komen zaadcel en eicel samen en ontstaat er een embryo die uitgroeit tot een baby. Bij een miskraam komen eicel en zaadcel samen en ontstaat er een embryo, maar doordat de chromosomen van de eicel en zaadcel niet goed samen gaan, kan het embryo zich niet verder ontwikkelen. Er ontstaat een miskraam. Vaak is het niet erfelijk en heeft het geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Belangrijk om te weten is dat een miskraam niet veroorzaakt wordt door lichamelijke inspanningen zoals vrijen, sporten of paardrijden.

Beloop
Als een miskraam is vastgesteld, door middel van echoscopisch onderzoek, wordt er besproken wat de opties zijn voor het beloop van de miskraam.

Afwachten
Wanneer de bloeding begint komt de miskraam vaak in de daarop volgende dagen, maar kan soms ook een aantal weken duren. Geleidelijk aan ontstaan (flinke) krampen en neemt het bloedverlies toe. Vaak verlies je wat stolsels en soms is het vruchtzakje terug te vinden. Hierna nemen de krampen en het bloedverlies af.

Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Vaak kiezen vrouwen ervoor om af te wachten omdat het voor hen prettiger voelt om het een natuurlijker verloop te geven. Een ander voordeel van afwachten is dat de complicaties van een curettage vermeden worden. Een nadeel van afwachten is de onzekerheid over wanneer de miskraam op gang zal komen. Dit kan emotioneel zwaar zijn. Vaak is het goed om met ons een termijn te stellen van het afwachten. Soms is een nacurettage nodig als er sprake is van een incomplete miskraam.

Tabletten
Er kunnen tabletten worden voorgeschreven worden door de gynaecoloog die de miskraam op gang kunnen helpen. Deze 2 tabletten worden vaginaal ingebracht. Na het inbrengen ontstaan krampen en toenemend bloedverlies en heeft de miskraam alsnog een spontaan beloop.

Curettage
Bij een curettage wordt de baarmoeder leeggemaakt door de gynaecoloog door middel van een zuigslangetje. Dit gebeurt in het ziekenhuis onder algehele of lokale verdoving.
Het voordeel van een curettage is dat je niet hoeft af te wachten en het normale leven minder verstoord wordt. Het nadeel van een curettage is dat het een medische ingreep heeft met (kleine) complicaties. Een zeldzame complicatie is het Syndroom van Asherman, waarbij verklevingen in de baarmoederwand ontstaan. Een ander nadeel is dat de curettage niet volledig is, er blijft dan nog een gedeelte van het weefsel achter in de baarmoeder. Dit kan spontaan naar buiten komen, maar er kan ook een tweede curettage nodig zijn.

Wanneer contact opnemen?
– Bij hevig bloedverlies wat veel meer lijkt dan een normale menstruatie.
– Klachten als sterretjes zien, zweten en het gevoel van flauwvallen.
– Bij koorts, temperatuur van 38 C of hoger.
– Bij ongerustheid. Twijfel je over de hoeveelheid bloedverlies of heb je vragen, bel ons altijd!

Herstel en nacontrole
Wij of de gynaecoloog spreekt met jou een nacontrole afspraak af. Het herstel is vaak vlot. Je kan nog wat bruin bloedverlies hebben dat 1 tot 6 weken kan aanhouden. Een normale menstruatie treed ongeveer 4-6 weken na de miskraam op. Het opnieuw zwanger raken wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. Medisch is het niet nodig om te wachten om opnieuw zwanger proberen te raken.

Emotioneel impact

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.

Wat kun je doen om je miskraam goed te verwerken?

Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.

Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige.

Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.

Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.

Lees erover. Schrijf erover. Ook online zijn er besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven.

Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.

Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.

Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.

En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

Menu