Afwachten
Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Vaak kiezen vrouwen ervoor om af te wachten omdat het voor hen prettiger voelt om het een natuurlijker verloop te geven. Een ander voordeel van afwachten is dat de complicaties van een curettage vermeden worden.
Een nadeel van afwachten is de onzekerheid over wanneer de miskraam op gang zal komen. Dit kan emotioneel zwaar zijn. Vaak is het goed om met ons een termijn te stellen van het afwachten. Soms is een nacurettage nodig als er sprake is van een incomplete miskraam.
Medicatie
Met behulp van vaginaal ingebrachte tabletten, voorgeschreven door de gynaecoloog, wordt de miskraam op gang gebracht. Bij veel vrouwen ontstaan na enkele uren baarmoederkrampen en bloedverlies. Als de miskraam doorzet, neemt de krampende pijn toe en ook het bloedverlies. Dit is vaak ruimer dan bij een normale menstruatie. Je kunt hierbij ook bloedstolsels verliezen en soms is het vruchtzakje herkenbaar.
Je kunt de behandeling na 24 uur herhalen als er geen krampen of bloedverlies is opgetreden. Indien er 24 uur na de tweede tablet nog geen effect merkbaar is, kan je contact opnemen met de polikliniek voor een afspraak om het verdere beleid te bepalen.
Curettage
Bij een curettage wordt de baarmoeder leeggemaakt door de gynaecoloog. Dit gebeurt in het ziekenhuis onder algehele of lokale verdoving.
Het voordeel van een curettage is dat je niet hoeft af te wachten en het normale leven minder verstoord wordt.
Het nadeel van een curettage is dat het een medische ingreep is met (kleine) complicaties. Een zeldzame complicatie is het Syndroom van Asherman, waarbij verklevingen in de baarmoederwand ontstaan. Een ander nadeel is dat als de curettage niet volledig is, een gedeelte van het weefsel achter kan blijven in de baarmoeder. Dit kan spontaan naar buiten komen, maar er kan ook een tweede curettage nodig zijn.