Huisarts (assistente) en apotheek

Deze moet je beiden op de hoogte brengen dat je zwanger bent. Dit is van belang om te voorkomen dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby.

Kraamzorg

Kraamzorg regel je bij voorkeur rond de 14e week van je zwangerschap. Kraamzorg is aanwezig bij een thuisbevalling en/of de eerste week na de geboorte. Soms regelt je zorgverzekeraar de hulp zelf. Bij twijfel kan je het beter eerst navragen bij je verzekeraar.

Zwangerschapsverklaring

Vrijwel alle werkgevers vragen om een zwangerschapsverklaring van de verloskundige in verband met het aanvragen van je zwangerschapsverlof. Soms krijg je een formulier van je werkgever mee die door de verloskundige moet worden getekend. Als dit niet het geval is, kan je tijdens het spreekuur de verloskundige om een zwangerschapsverklaring vragen. Zij zal deze direct voor je maken en meegeven. Als je de verklaring eerder nodig hebt dan je eerstvolgende controle, dan kun je dit tijdens het telefonisch spreekuur aangeven zodat je de verklaring tussendoor een keer kunt ophalen.

Erkenning

Als de ouders van het kind niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen. Het maakt daarbij niet uit of je de biologische vader bent. Wel is het nodig dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. De erkenning wordt vastgelegd in een akte die opgemaakt wordt bij de gemeente. Erkenning van een kind kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag.
Het is het meest praktische om een kind als ongeboren vrucht te erkennen. Dit kan vanaf het moment dat je partner zwanger is. Erkenning als ongeboren kind heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is vanaf het moment van erkenning duidelijk wie de ouders zijn en kan direct bepaald worden welke achternaam het kind krijgt. Belangrijk is wel, dat hiermee uitsluitend het kind dat uit de huidige zwangerschap wordt geboren is erkend.

Voor meer info:
zeewoldelogo

Menu