Zwanger! YAY!

Je bent zwanger, en nu? Het zou zomaar kunnen dat je nog maar net bent bijgekomen van de schrik en blijdschap na het doen van een zwangerschapstest.

Prenatale screening

Sinds 1 januari 2006 kunnen alle zwangere vrouwen keuzes maken met betrekking tot prenatale screening. Prenataal betekent ‘voor de geboorte’ en screening is een onderzoek door middel van een test. Tijdens je eerste gesprek met de verloskundige wordt gevraagd of je hier meer informatie over wilt. Indien je meer informatie wilt horen zal de verloskundige doormiddel van counseling (=uitgebreid informatiegesprek) alle mogelijkheden en voor-en nadelen hiervan bespreken.

Op www.pns.nl kun je meer lezen over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de verschillende screeningstesten. De website bevat ook de keuzehulp ‘Bewust kiezen’. Deze kan helpen om gedachte over de screening op een rij te zetten.

Bloedafname

Dit moet aan het begin van iedere zwangerschap weer opnieuw gebeu­ren. Standaard worden de volgende onderzoeken gedaan: bloedgroep, rhesusfactor en antilichamen, Lues, Hepatitis B, HIV, het glucosegehalte en het ijzergehalte. Het aanvraagformulier voor deze bloedonderzoeken ontvang je van de verloskundige tijdens de eerste controle. Het bloed kan in Zeewolde afgenomen worden in het Medisch Centrum, Krachten­veld 1 of Medisch Centrum Waterland, Horsterweg 32. Dit is op iedere werkdag in de ochtenden mogelijk. Bloed afnemen kan ook in het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Hier kun je op iedere werkdag terecht, van 7.30 - 17.00 uur. Voor alle locaties moet je vooraf een afspraak maken.

De controles

Iedereen krijgt in het begin van de zwangerschap een vroege echo (7-8 weken) en een termijnecho (10-11 weken) om de uitgerekende datum vast te stellen. De meeste echo’s vinden plaats in onze eigen praktijk. Lees meer hierover op de echo-pagina op deze website.

In de vervolgcontroles, wordt er iedere keer bloeddruk gemeten, de groei van de baarmoeder gecontroleerd en het hartje geluisterd. En vanaf 27 weken wordt ook de ligging van de baby bepaald. Je kan iedere keer je lichaamsgewicht bepalen (niet verplicht). Het ijzergehalte in het bloed wordt in het begin van de zwanger­schap en rond de 30ste week bepaald. Urine-onderzoek vindt eventueel plaats op ons verzoek. Deze wordt dan nagekeken op de aanwezigheid van eiwit en/of suiker.

Als tijdens de zwangerschapscontroles alles goed bevonden wordt, vin­den alle onderzoeken in onze praktijk plaats. Soms is er advies nodig van een gynaecoloog. Het kan zijn dat je daarna toch bij ons onder controle blijft. Soms adviseert de gynaecoloog om in het ziekenhuis te bevallen onder onze leiding. Het is ook mogelijk dat alle verdere controles bij de gynaecoloog plaats vinden.

Alles weten?

Ben je na het lezen van onze site nog niet uitgelezen en hou je van heel veel informatie opslurpen? Op de site van www.deverloskundige.nl vind je nog meer informatie over alles rondom zwanger worden en zwanger zijn.

Wat moet je regelen?

Er zijn een aantal dingen die je direct even moet doen! Hieronder lees je welke dingen belangrijk zijn. Je mag ons altijd vragen stellen we zijn altijd dichtbij.

Huisarts(assistente) en apotheek

Je huisarts(assistente) en apotheek moet je beiden op de hoogte brengen dat je zwanger bent. Dit is van belang om te voorkomen dat je medicijnen krijgt voorgeschreven die gevaarlijk kunnen zijn voor de baby.

Kraamzorg

Kraamzorg regel je bij voorkeur voor de 16de week van je zwangerschap. Kraamzorg is aanwezig bij een thuisbevalling en/of de eerste week na de geboorte. Soms regelt je zorgverzekeraar de hulp zelf. Vraag dit zelf even na.

Zwangerschapsverklaring

Vrijwel alle werkgevers vragen om een zwangerschapsverklaring van de verloskundige in verband met het aanvragen van je zwangerschapsverlof. Soms krijg je een formulier van je werkgever mee die door de verloskundige moet worden getekend. Als dit niet het geval is, kan je tijdens het spreekuur de verloskundige om een zwangerschapsverklaring vragen. Zij zal deze direct voor je maken en meegeven. Als je de verklaring eerder nodig hebt dan je eerstvolgende controle, dan kun je dit tijdens het telefonisch spreekuur aangeven zodat je de verklaring tussendoor een keer kunt ophalen (digitaal kan helaas niet want het formulier moet door ons worden ondertekend).

Erkennen

Als de ouders van het kind niet getrouwd zijn, kan de vader het kind erkennen. Het maakt daarbij niet uit of je de biologische vader bent. Belangrijk is dat jullie beide akkoord gaan met de erkenning. De erkenning wordt vastgelegd in een akte die opgemaakt wordt bij de gemeente. Erkenning van een kind kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag.

Het is het meest praktische om een kind als ongeboren vrucht te erkennen. Dit kan vanaf het moment dat je partner zwanger is, het advies is om dit te regelen voor 20 weken zwangerschap. Erkenning als ongeboren kind heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is vanaf het moment van erkenning duidelijk wie de ouders zijn en kan direct bepaald worden welke achternaam het kind krijgt. Belangrijk is wel, dat hiermee uitsluitend het kind dat uit de huidige zwangerschap wordt geboren is erkend. Meer informatie hierover lees je hier op de website van de gemeente Zeewolde.

Kraamzorgaanbieders in en om Zeewolde

Jij bent zwanger! Bekijk welke fases je gaat doorlopen en wat daarbij hoort aan veranderingen.

0 - 12 weken

Intake, eerste echo’s, prenataal onderzoek, wanneer bel je ons, ongemakken, voeding, to do’s

13 - 24 weken

20 weken echo (SEO), borst- kunstvoeding, kraamzorg regelen, cursussen, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

25 - 36 weken

Groeiecho & liggingsecho, tas klaarzetten, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

37 - 42 weken

Wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

Bevallen

Het moment waar je maanden naar toe gaat leven, de bevalling! Wij willen je graag goede verwachtingen schetsen over het verloop van een bevalling. Waar je wilt of gaat bevallen maakt ons niets uit. Samen maken we een plan. Zelf invullen? Download hier het geboorteplan.

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58