Waar bevallen?

Plaats van bevallen

Je hebt, als alles goed verloopt, de mogelijkheid om thuis te bevallen vanaf drie weken vóór tot veertien dagen na de uitgerekende datum. Het is een verantwoorde keuze omdat tijdens de vele zwangerschapscontroles doogezoeuiltjer ons wordt gezien of er een extra risico bestaat. Bij twijfel vindt er overleg plaats met de gynaecoloog.
Je kunt ook poliklinisch bevallen. Je bevalt onder leiding van je eigen verloskundige in het Geboortezorghuis in Harderwijk. Hier kan je in huiselijke sfeer bevallen zonder medische indicatie.
Je maakt een deel van de ontsluiting thuis in eigen omgeving door en reist vervolgens af naar het Geboortezorghuis. Er wordt in het Geboortezorghuis geen gebruik gemaakt van speciale instrumenten en er komt ook geen gynaecoloog. Bij de eerste ontslagmogelijkheid mag je weer naar huis. Aan poliklinisch bevallen zijn kosten verbonden die afhankelijk van je verzekering wel of niet zullen worden vergoed. Als alles goed verloopt kun je tijdens de ontsluiting nog beslissen waar je wilt bevallen, afhankelijk van hoe je je voelt op dat moment. Wil je je aanmelden voor een rondleiding in het Geboortezorghuis, klik dan op het Uil-logo.
Een klinische bevalling vindt plaats onder leiding van de gynaecoloog. Het kan zijn dat je al vanaf het begin weet dat er een zgn. ‘medische indicatie’ bestaat. Een medische reden kan ook ontstaan tijdens de zwangerschap of de bevalling. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog. Er zijn geen extra kosten aan verbonden indien je om een medische reden in het ziekenhuis bevalt. In het Moeder&Kind-centrum Harderwijk vindt regelmatig een informatieavond plaats. Als je van tevoren wilt weten waar je eventueel terecht komt zijn kan je je opgeven voor een van deze bijeenkomsten. Aanmelden is verplicht, meer info is te vinden op de site van het ziekenhuis. Kijk voor nog meer informatie ook eens op: https://www.geboortezorgopdeveluwe.nl/

Nog enkele praktische tips voor de bevalling

Voor een goede werkhouding is het voor de verloskundige erg prettig dat het bed op klossen (± 80 cm hoog) staat. Deze kunnen worden geleend bij “Medipoint Icare” Wethouder Jansenlaan 92-94 te Harderwijk. Voor meer info over het gratis lenen klik op het logo:
Het is niet mogelijk om op een waterbed te bevallen. Als alternatief zou je ergens een extra bed neer kunnen zetten (bijvoorbeeld in de babykamer).
De verloskundige staat tijdens de bevalling aan je rechterkant en heeft daar dus ruimte nodig.
Zorg dat de kraamkamer op temperatuur (± 23 graden) is en dat er voldoende licht is.

Menu