Spiraaltje

Spiraaltje

Gaat je voorkeur uit naar een spiraaltje als anticonceptie? Dan kan je hiervoor ook bij ons terecht! Verloskundigen Kirsten en Wilke hebben zich gespecialiseerd in het plaatsen en het verwijderen van spiraaltjes.

Een spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie, die ook goed kan worden gecombineerd met borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. De methoden hebben een betrouwbaarheid van groter dan of gelijk aan 99%. Welke spiraal voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en je medische voorgeschiedenis. Wij kunnen je hier uitgebreid over informeren, zodat je daarna een keuze kunt maken welk spiraaltje het beste bij je past.

Wanneer?

Als je net bevallen bent kunnen wij vanaf 10-12 weken na de bevalling het spiraaltje inbrengen. Is je bevalling al wat langer geleden of heb je (nog) geen kinderen gekregen dan kan het spiraaltje het beste tijdens de eerste dagen van je menstruatie worden geplaatst. Het plaatsen is dan wat makkelijker en je bent dan gelijk beschermd.

Plaatsing en verwijderen

Een afspraak voor de plaatsing duurt ongeveer 20-30 minuten. Na een gesprekje met de laatste informatie en instructies, beginnen we met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt het spiraaltje geplaatst, dit duurt slechts enkele minuten. Het plaatsen kan gevoelig zijn, daarom is het verstandig om een uur vantevoren een Ibuprofen 400mg in te nemen. Na afloop van het plaatsen heb je meestal wat vaginaal bloedverlies. Sommige vrouwen voelen zich een beetje duizelig. Afhankelijk van welk type spiraaltje je kiest, ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Na het verwijderen van het spiraaltje kun je direct weer zwanger worden, als je wilt brengen we het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje in.

Kosten

De kosten voor het plaatsen en verwijderen van het spiraaltje door een verloskundige worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. De zorgverzekeraar kan het mogelijk wel in rekening brengen bij het eigen risico van de verzekerde. Controleer dit nog even bij jouw verzekering, zodat je op de hoogte bent van de eventuele kosten.

De aanschaf van het spiraaltje kan voor vrouwen vanaf 21 jaar (gedeeltelijk) worden vergoed bij een aanvullende verzekering. Vrouwen jonger dan 21 jaar krijgen het wel vergoed, maar dit is met verrekening van het eigen risico. Vrouwen onder de 18 jaar krijgen anticonceptie volledig vergoed, zonder eigen risico.

 

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kan je ons bellen!

 

www.spiraalplaatsen.nl

www.anticonceptie.nl

 

 

 

 

 

 

Menu