Leefstijl

Foliumzuur

Aan vrouwen die zwanger zijn of willen worden wordt geadviseerd om 0,4 of 0,5 miligram foliumzuur te gebruiken totdat zij 10 weken zwanger zijn. Dit vermindert de kans op een kindje met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje. De tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.
Wanneer je vitaminepreparaten wilt gebruiken, bij gezonde leefstijl is dit niet nodig, kun je het beste speciaal multivitaminen voor zwangere vrouwen kopen. Foliumzuur zit dan al bij deze multivitaminen in.

Roken

Tijdens de zwangerschap brengt roken duidelijke risico’s met zich mee. Zelf roken, maar ook vaak aanwezig zijn in een rokerige ruimte kan nadelige invloed hebben op de baby. Het roken zorgt voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar de baby. Vaak leidt dit tot een lager geboortegewicht en ook worden kinderen vaker te vroeg geboren. Het advies is dan ook aan beide ouders om te proberen te stoppen met roken, hoe moeilijk dit ook voor veel mensen zal zijn.

Alcohol

Het gebruik van alcohol kan schadelijk zijn voor de baby. Het is dan ook aan te raden geen alcohol te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Voeding

Als je zwanger bent is het niet nodig om ‘voor twee’ te gaan eten. Het is vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Eet bij voorkeur vers voedsel of dat vers bereid is en bewaar dit zo kort mogelijk in de koelkast. Een aantal dingen kun je beter niet eten in de zwangerschap omdat deze een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de baby:
Kazen gemaakt van rauwe melk “au lait cru”, deze kunnen een bacterie listeria bevatten. Vrijwel alle kazen die je bij de supermarkt koopt zijn gepasteuriseerd of gesteriliseerd, deze kan je zonder risico eten.
Listeria kan ook voorkomen op groente en fruit. Was rauwe groenten en fruit daarom goed.
Rauw vlees of halfrauw vlees kan de parasiet toxoplasmose bevatten. Denk hierbij aan: carpaccio, filet americain of biefstuk. Toxoplasmose kan ook voorkomen in de uitwerpselen van jonge katten. Heb je een kat, laat dan iemand anders de kattenbak verschonen.
Vitamine A komt voor in lever en leverproducten. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom geen lever en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct als leverworst of paté.

Medicijnen

Bij een kinderwens of tijdens de zwangerschap moet je altijd voorzichtig zijn met medicijngebruik. Het is verstandig om altijd met de (huis)arts of verloskundige te overleggen of jouw medicijnen wel of niet gebruikt mogen worden in de zwangerschap. Dit is belangrijk omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Verdoving bij de tandarts is wel mogelijk in je zwangerschap. Vertel de tandarts wel dat je zwanger bent.

moedersvoormoedersJouw geluk kun je delen. Moeders voor moeders wil de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Ben jij zwanger? Dan kun je mogelijk helpen. Deel je geluk en meld je aan via een inschrijfformulier door te klikken op het logo.

Menu