Kraambed

Na de bevalling komt de verloskundige regelmatig bij je thuis op bezoek om de gezondheid van jou en je baby te controleren. Indien je in het ziekenhuis bent bevallen, ook als de gynaecoloog de bevalling heeft begeleid, komt de verloskundige enkele malen op huisbezoek. Een kraamverzorgende is dagelijks aanwezig voor verzorging en controles van jou en de baby. De controles die de kraamverzorgende doet rapporteert zij aan de verloskundige. Als er in het kraambed problemen zijn kan je de verloskundige altijd bereiken op haar mobiele telefoon. Het kraambed valt onder de zorg van de verloskundige. Zolang jij onze zorg nodig hebt doen wij deze huisbezoeken. Dit is meestal ongeveer tot en met anderhalve week na de geboorte. Als er langer verloskundige begeleiding nodig is voor bijv. hulp bij de (borst)voeding, beoordelen van evt. hechtingen of psychosociale problemen dan staan we ook de weken daarna natuurlijk nog voor je klaar. Wanneer de verloskundige de zorg beëindigt, neemt de huisarts de zorg voor jou en je kind over. Het consultatiebureau neemt de algemene zorg over en zal ook (indien gewenst) de vaccinaties uitvoeren bij jullie kindje. In de eerste week na de geboorte vindt ook de gehoorscreening en de hielprikscreening bij de pasgeborene plaats.

Geboorteaangifte

Aangifte van de geboorte doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de geboorteplaats. Dit moet binnen drie dagen na de dag van de geboorte. Het gemeentehuis Zeewolde is voor geboorteaangifte open op werkdagen tussen 09.00-12.30uur. Je hoeft je dan niet bij de servicebalie een volgnummer te halen. Als je je meldt bij de receptie word je opgehaald. Bij de aangifte moet je een geldig identiteitsbewijs bij je hebben. Neem zonodig ook nog de kopie van de akte van erkenning ongeboren kind of een trouwboekje mee. Als je alleenstaand bent, mag diegene die bij de bevalling aanwezig was ook aangifte doen. Voor meer info gemeente Zeewolde:

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling kom je voor een nacontrole op de praktijk. Tijdens de controle praat je samen met de verloskundige nog na over je zwangerschap, bevalling en de kraamtijd. Indien van toepassing kan je dan ook je bloeddruk, ijzergehalte in het bloed of gewicht laten controleren. We vinden het erg leuk als je kindje ook mee kan komen, zodat we hem/haar ook nog even kunnen bewonderen! Een afspraak voor de nacontrole kun je maken tijdens het telefonisch spreekuur.

Menu