37 - 42 weken

Het gaat nu opschieten!

De laatste dagen of weken zijn aangebroken, vanaf nu mag je baby officieel geboren worden! In deze laatste fase voor de geboorte van je baby kom je wekelijks bij ons op controle.

We controleren iedere week of je bloeddruk niet te hoog wordt en we onderzoeken je buik. Groeit hij/zij nog altijd? Ook voelen we naar de ligging en indaling van de baby en luisteren naar het hartje. Natuurlijk willen we weten hoe je deze laatste periode ervaart en beantwoorden we je laatste vragen. En dan wachten we af wanneer je ons belt dat de bevalling begonnen is…

Beval je van een eerste kindje en is hij/zij nog niet geboren als je 41 weken zwanger bent? Dan zullen we als je dat wilt een moment inplannen om inwendig onderzoek te doen en indien mogelijk te ‘strippen’.
Doormiddel van strippen kunnen wij soms net het laatste zetje geven dat je nodig hebt om te gaan bevallen. Als je zwanger bent van een tweede of volgend kindje doen we dit in principe vanaf 40 weken zwangerschap als je dit wilt.

Boven de 41 weken zwangerschap is er ook de mogelijkheid om een uitgebreide controle bij de gynaecoloog in te plannen. Tijdens deze extra controle controleren zij of je baby het nog altijd goed heeft in je buik. Groeit het nog? Is er nog voldoende vruchtwater aanwezig en hoe ziet de placenta eruit? Dit doen ze door een CTG (hartfilmpje) van de baby te maken en een echo. Ook bespreek je met ze wanneer de bevalling eventueel uiterlijk ingeleid wordt.


Ongemakken deze periode

Bekkenpijn. Als gevolg van het zwangerschapshormoon progesteron zullen de zachte delen in je bekken soepeler worden. Dit is van belang, op deze manier heeft je baby voldoende ruimte om door het bekken heen te gaan tijdens de geboorte. Maar soms wordt het bekken zo soepel dat je er last van krijgt, een pijnlijk/zeurend/beurs gevoel rond het schaambot of de onderrug dat uit kan stralen naar de vagina, heupen, billen of bovenbenen. Tijdens bewegen ervaren zwangeren soms een kortdurende scherpe pijnscheut. We spreken van bekkenpijn als de pijn je dagelijkse activiteiten beïnvloedt.
Maagzuur. Veel zwangeren ervaren tijdens de zwangerschap het ongemak van brandend maagzuur. Het merendeel richting het einde van de zwangerschap omdat de baby dan zo groot is dat hij/zij tegen de maag drukt. Maar ook als je nog niet zo ver zwanger bent, kun je last hebben van brandend maagzuur. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon progesteron het gebied rondom slokdarm en maag verslapt en omdat de hoek tussen slokdarm en maag anders wordt.

To Do's

In deze fase is het vooral de bedoeling dat je niet teveel meer doet! #knipoog

  • Maak de laatste dingen klaar voor de baby en in huis.
  • Pak als je dit nog niet gedaan hebt je ziekenhuistas in.
  • Probeer voldoende te slapen, nu kan het nog! Ga op tijd slapen, doe een middagdutje of slaap uit.
  • Sit back & relax: lees een boek, kijk een serie of ga bijvoorbeeld voor een zwangerschapsmassage.
  • Wacht af maar blijf indien mogelijk nog wel een en ander ondernemen. Dit komt je conditie tijdens de bevalling ten goede.
  • Ervaar je het als ‘de laatste loodjes’? Geef dit dan bij ons aan. Wie weet hebben wij nog adviezen waardoor je de laatste dagen/weken beter doorkomt.
Jij bent zwanger! Bekijk welke fases je gaat doorlopen en wat daarbij hoort aan veranderingen.

0 - 12 weken

Intake, eerste echo’s, prenataal onderzoek, wanneer bel je ons, ongemakken, voeding, to do’s

13 - 24 weken

20 weken echo (SEO), borst- kunstvoeding, kraamzorg regelen, cursussen, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

25 - 36 weken

Groeiecho & liggingsecho, tas klaarzetten, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

37 - 42 weken

Wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58