13 - 24 weken

De periode van de 13 en/of 20 weken echo

Je gaat je tweede trimester in. Grote kans dat je je de komende maanden goed voelt en heerlijk kan genieten van deze periode met je inmiddels prachtige kleine buikje. Je huid, haar en nagels glanzen en je hebt energie voor tien. Geniet ervan!

13 weken echo (ETSEO)

Vanaf 1 september 2021 kun je, indien gewenst, ook kiezen voor de 13 weken echo. Dit is een medische echo die bedoeld is om (evt) lichamelijke afwijkingen van de baby op te sporen. Deze echo kan worden uitgevoerd tussen de termijn van 12+3 tot 14+3 weken van de zwangerschap.

De 13 weken echo is in Nederland onderdeel van een wetenschappelijk studie: IMITAS. Dit betekent dat jullie toestemming moeten geven voor het gebruik van je gegevens voor deze studie. De studie loopt tot 2024, daarna zal er worden beslist of de 13 weken echo definitief wordt ingevoerd.
Vanuit Zeewolde kun je voor deze SEO terecht bij Goud Echo met locaties in Ermelo, Lelystad en Almere of bij Echocentrum NOP in Lelystad. Verdere informatie en verwijzing SEO krijg je tijdens de controle bij ons. De kosten voor deze echo worden volledig vergoed.

Meer informatie: www.pns.nl

20 weken echo (SEO)

Halverwege de zwangerschap, zal de screeningsecho, oftewel 20 weken echo plaatsvinden. Dit is een medische echo waarbij je kindje uitgebreid wordt onderzocht.

Deze echo wordt elders gemaakt door een specialistisch opgeleide echoscopiste. Deze echoscopiste is en blijft bekwaam doordat zij deze echo’s vele malen per dag verricht voor een grote regio. De kosten voor deze echo worden volledig vergoed.
Tijdens de echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en de groei van het kind en ook naar de placenta en het vruchtwater. De SEO-echoscopiste bespreekt na afloop van de echo direct de bevindingen.

Vanuit Zeewolde kan je voor deze SEO terecht bij Goud Echo met locaties in Ermelo, Lelystad en Almere of bij Echocentrum NOP in Lelystad. Verdere informatie en verwijzing SEO krijg je tijdens de controle bij ons.

Geboorteplan

Je kunt ervoor kiezen om een geboorteplan te schrijven. Hierin benoem je jouw wensen rondom de bevalling. Een geboorteplan is bedoeld om zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt tijdens jouw bevalling. Het is ook een manier waarop jij en je partner zich kunnen voorbereiden. Verwachtingen en wensen van elkaar worden dan besproken. Rond 36 weken bespreken we met jou en je partner wanneer te bellen als de bevalling zich aandient.
Dan is ook het moment om het geboorteplan met ons door te nemen, zodat wij op de hoogte zijn van jullie wensen. Natuurlijk is het geen probleem om, indien gewenst, dit eerder in de zwangerschap te doen.

Zou je graag een geboorteplan willen invullen?
download dan dit bestand van de KNOV.

Wanneer bel je ons?

Bij bloedverlies. We willen graag dat je ons belt met helderrood vaginaal bloedverlies. Als het bloedverlies in je onderbroek/maandverband zit, bewaar deze dan nog even voor ons zodat we het bloedverlies indien nodig kunnen beoordelen, of maak er een foto van. Spoel bij veel bloedverlies op het toilet bijvoorbeeld ook nog niet door en gooi beddengoed niet direct in de wasmachine.

Bij extreme misselijkheid met veel overgeven. Met name wanneer vocht binnen houden een probleem is en/of wanneer je veel afvalt.

Bij vochtverlies. Bel ons bij aanhoudend vochtverlies uit de vagina, anders dan je normale afscheiding. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer het waterdun is, doorzichtig of met witte vlokjes erin.
Bij buikpijn. Bij aanhoudende buikpijn die met rusten niet verdwijnt.

Bij krampen. Heb je aanhoudende of steeds terugkerende krampen, bel ons dan ook. Bijvoorbeeld bij kramp iedere 10 minuten. In veel gevallen gaat het om buikkrampen maar rugkrampen of beenkrampen zijn ook mogelijk.

Bij hoofdpijn / misselijkheid / sterretjes zien / het gevoel van een strakke band om je bovenbuik en/of veel vocht vasthouden. Veelal gaat het om een combinatie van 2 of meer van deze klachten of nemen de klachten toe.

Bij ongerustheid of twijfel! Bel indien mogelijk zelf.

To Do's

In deze fase moet je een aantal dingen opstarten en regelen

  • Meld je aan voor kraamzorg.
  • Laat de huisarts(assistente) en je apotheek weten dat je zwanger bent.
  • Licht ook je verzekeraar in over de zwangerschap. Als je ervoor verzekerd bent, ontvang je van hen te zijner tijd een kraampakket thuis. In dit pakket zitten de basis medische benodigdheden voor tijdens de bevalling en in de kraamweek (kraamverband, navelklem, steriele gaasjes etc.). Vergoedt je verzekeraar een kraampakket niet kun je deze ook kopen bij de apotheek of een thuiszorgwinkel.
  • Indien gewenst en van toepassing (niet nodig als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben): regel de erkenning van de baby bij de gemeente. Het liefst voor 24 weken zwangerschap.
  • Maak een afspraak voor de 20 weken echo.
  • Indien gewenst: een afspraak maken bij de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) voor de kinkhoestvaccinatie.
  • Verdiepen in en indien gewenst aanmelden voor een zwangerschapscursus.
Jij bent zwanger! Bekijk welke fases je gaat doorlopen en wat daarbij hoort aan veranderingen.

0 - 12 weken

Intake, eerste echo’s, prenataal onderzoek, wanneer bel je ons, ongemakken, voeding, to do’s

13 - 24 weken

20 weken echo (SEO), borst- kunstvoeding, kraamzorg regelen, cursussen, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

25 - 36 weken

Groeiecho & liggingsecho, tas klaarzetten, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

37 - 42 weken

Wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58