0 - 12 weken

De start van je zwangerschap

Het is belangrijk dat je je vertrouwd voelt bij je verloskundige, want zwanger zijn is al spannend genoeg. Wij doen er alles aan om jullie goed te begeleiden.

Gedurende je zwangerschap leer je ons allemaal kennen, controles/echo’s worden afwisselend bij ons allen ingepland. Dit is ook omdat wij afwisselend rooster met spreekuur en dienst hebben. Op deze manier zijn we geen onbekenden. Wij kennen jou en jij kent ons als we elkaar ontmoeten tijdens de bevalling.
Het is mogelijk om je voorkeur uit te spreken. Geef dit aan en we kijken samen naar de mogelijkheden. Wie van ons er dienst heeft als je kindje geboren wordt blijft een verrassing maar wie dat is, heet bij ons de ‘luckybasterd’.

Ongemakken deze periode

Misselijkheid en/of braken is samen met vermoeidheid het zwangerschapsongemak dat het meeste voorkomt. Het merendeel van de zwangeren heeft hier met name last van in de eerste weken en het neemt vaak af tussen de 12-16 weken zwangerschap.

Maagzuur. Veel zwangeren ervaren tijdens de zwangerschap het ongemak van brandend maagzuur. Het merendeel richting het einde van de zwangerschap omdat de baby dan zo groot is dat hij/zij tegen de maag drukt. Maar ook als je nog niet zo ver zwanger bent, kun je last hebben van brandend maagzuur. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon progesteron het gebied rondom slokdarm en maag verslapt en omdat de hoek tussen slokdarm en maag anders wordt.
Aambeien. Ze ontstaan omdat het zwangerschapshormoon progesteron de wanden van alle bloedvaten in je lijf verslapt, door een moeizame stoelgang (obstipatie) en/of omdat je zwangere buik steeds meer druk geeft.

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders is een organisatie die medicijnen maakt voor de behandeling van minder vruchtbare vrouwen. Hiervoor gebruiken ze het hormoon hCG, wat ook zorgde voor jouw positieve zwangerschapstest. Vanaf nu tot week 16 zitten er in je urine grote hoeveelheden van dit hCG hormoon. Als je meedoet aan Moeders voor Moeders help je andere vrouwen zwanger te worden door je urine op te vangen.
En het kost je niets. Moeders voor Moeders komt de urine iedere week bij je ophalen. Voor het aanmelden bij Moeders voor Moeders kun je gratis bellen met 0800 022 80 70, of meld je online aan.

Wanneer bel je ons?

Bij bloedverlies. We willen graag dat je ons belt met helderrood vaginaal bloedverlies. Als het bloedverlies in je onderbroek/maandverband zit, bewaar deze dan nog even voor ons zodat we het bloedverlies indien nodig kunnen beoordelen, of maak er een foto van. Spoel bij veel bloedverlies op het toilet bijvoorbeeld ook nog niet door en gooi beddengoed niet direct in de wasmachine.

Bij extreme misselijkheid met veel overgeven. Met name wanneer vocht binnen houden een probleem is en/of wanneer je veel afvalt.

Bij vochtverlies. Bel ons bij aanhoudend vochtverlies uit de vagina, anders dan je normale afscheiding. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer het waterdun is, doorzichtig of met witte vlokjes erin.
Bij buikpijn. Bij aanhoudende buikpijn die met rusten niet verdwijnt.

Bij krampen. Heb je aanhoudende of steeds terugkerende krampen, bel ons dan ook. Bijvoorbeeld bij kramp iedere 10 minuten. In veel gevallen gaat het om buikkrampen maar rugkrampen of beenkrampen zijn ook mogelijk.

Bij hoofdpijn / misselijkheid / sterretjes zien / het gevoel van een strakke band om je bovenbuik en/of veel vocht vasthouden. Veelal gaat het om een combinatie van 2 of meer van deze klachten of nemen de klachten toe.

Bij ongerustheid of twijfel! Bel indien mogelijk zelf.

To Do's

In deze fase moet je een aantal dingen opstarten en regelen

  • Maak een afspraak voor een intake bij ons.
  • Bespreek met ons de mogelijkheden van prenatale screening.
  • Bloedprikken. Bij voorkeur rond de 12e week.
  • Inlichten huissarts(assistente) en apotheek
  • Denk na over Moeders voor Moeders
  • Indien gewenst: bloed prikken voor de NIPT
  • Inname foliumzuur indien nog niet gestart. Tabletten 0,4 of 0,5 milligram zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.
Jij bent zwanger! Bekijk welke fases je gaat doorlopen en wat daarbij hoort aan veranderingen.

0 - 12 weken

Intake, eerste echo’s, prenataal onderzoek, wanneer bel je ons, ongemakken, voeding, to do’s

13 - 24 weken

20 weken echo (SEO), borst- kunstvoeding, kraamzorg regelen, cursussen, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

25 - 36 weken

Groeiecho & liggingsecho, tas klaarzetten, wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

37 - 42 weken

Wanneer bel je ons, ongemakken, to do’s

Over Covid-19

We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten welke gevolgen het coronavirus voor jou en je zwangerschap heeft.

Blijf up-to-date via onze nieuwspagina.
nieuws
Bel, voor het inplannen van een afspraak, iedere werkdag naar 036 522 1550 tussen 9:00 - 17:00u
of
24/7 spoedlijn 06 51 92 40 58