Echoscopie

In onze praktijk worden er op verschillende momenten tijdens je zwangerschap echo’s gemaakt. Neem een usb-stickje mee, dan kunnen we de echo daar ook op vastleggen!

Termijnecho

De eerste echo noemen we de termijnecho. De beste periode om deze echo te maken is tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap. Bij deze echo stellen we zo nauwkeurig mogelijk de duur van de zwangerschap vast. Ook kijken we naar hartactie en of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap. Vaak maken we ook al een echo in een vroeger stadium. Ook als je bijvoorbeeld helderrood bloed verliest of eerder een miskraam hebt meegemaakt maken wij uiteraard een vroege echo. De vroege echo kan dan veel onzekerheid wegnemen. De termijnecho kan meestal via de buikwand gemaakt worden. Indien dit een onduidelijk beeld oplevert dan wordt er een vaginale/inwendige echo gemaakt.

Liggingsecho

Aan het einde van de zwangerschap, zo rond de 36e week, maken wij in onze praktijk een liggingsecho. Hierbij controleren we als aanvulling op ons uitwendig onderzoek met behulp van de echo of de baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Extra

Bij bepaalde klachten of ongerustheid kan het zijn dat we nog eens extra met de echo kijken. Verder kan het voorkomen dat we je tijdens je zwangerschap nog doorverwijzen naar de gynaecoloog voor een echo op basis van een medische indicatie.
Overigens worden alle bovengenoemde echo’s vergoed door je zorgverzekeraar.

NIPT

Per 1 april 2017 hebben zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid om te kiezen voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) als eerste test voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom. Dit kan alleen als zij mee doen aan een wetenschappelijke studie. De studie richt zich op de vraag hoe in Nederland het aanbod van NIPT als eerste screeningstest het beste georganiseerd en uitgevoerd kan worden. Vanaf nu kunnen zwangere vrouwen na een counselingsgesprek kiezen voor: niet deelnemen aan de screening óf wel deelnemen met de combinatietest of de NIPT. Op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kun je meer lezen over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de verschillende screeningstesten. De website bevat ook de keuzehulp ‘Bewust kiezen’. Deze kan helpen om gedachte over de screening op een rij te zetten. Ook is er een folder met alle informatie over de screening.

Structureel Echo Onderzoek

Halverwege de zwangerschap, rond de 20e week, heb je de mogelijkheid om een medische echo te laten maken. Dit is het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO).
Deze echo wordt elders gemaakt door een specialistisch opgeleide echoscopiste. Deze echoscopiste is en blijft bekwaam doordat zij deze echo’s vele malen per dag verricht voor een grote regio. Tijdens de echo wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en de groei van het kind en ook naar de placenta en het vruchtwater. De SEO-echoscopiste bespreekt na afloop van de echo direct de bevindingen. Vanuit Zeewolde kan je voor deze SEO terecht in Echocentrum GeZo/NOP dat zich bevindt in het Geboortezorghuis in Harderwijk of bij Prenataal Screeningscentrum Noord-West Veluwe te Ermelo. Verdere informatie en de folder over de SEO krijg je tijdens de controle bij de verloskundige.

Menu