Controles

Prenatale screening

Sinds 1 januari 2006 kunnen alle zwangere vrouwen keuzes maken met betrekking tot prenatale screening. Prenataal betekent ‘voor de geboorte’ en screening is een onderzoek door middel van een test. Tijdens je eerste gesprek met de verloskundige wordt gevraagd of je hier meer informatie over wilt. Indien je meer informatie wilt horen zal de verloskundige door middel van counseling (=uitgebreid informatiegesprek) alle mogelijkheden en voor-en nadelen van de

Op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kun je meer lezen over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de verschillende screeningstesten. De website bevat ook de keuzehulp ‘Bewust kiezen’. Deze kan helpen om gedachte over de screening op een rij te zetten. Ook zijn er folders met alle informatie over de screeningstesten. Klik op het plaatje om de folder als pdf te openen.

folder screening op down-, edwards- en patausyndroom     folder 20weken echo

Om van tevoren hierover na te kunnen denken, kan je ook alvast een kijkje nemen op deze site. De verloskundige geeft graag extra uitleg tijdens je afspraak.

Bloedafname

Dit moet aan het begin van iedere zwangerschap weer opnieuw gebeu­ren. Standaard worden de volgende onderzoeken gedaan: bloedgroep, rhesusfactor en antilichamen, Lues, Hepatitis B, HIV, het glucosegehalte en het ijzergehalte. Het aanvraagformulier die bij deze bloedonderzoeken horen ontvang je van de verloskundige tijdens de eerste controle. Het bloed kan in Zeewolde afgenomen worden in het Medisch Centrum op het Krachten­veld 1 (maandag tot en met vrijdag van 7.30-11.30 uur, je hoeft geen afspraak te maken). Indien je in het bezit bent van een St Jandsal-patiëntpas wordt gevraagd deze mee te nemen en ook je ID bewijs. Bloed afnemen kan ook direct in het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk: ma.t/m do. 7.30-17.30 uur en vrijdag van 7.30-16.30 uur.

De controles in de zwangerschap

Iedere zwangere krijgt in het begin van de zwangerschap een termijnecho om de uitgerekende datum vast te stellen. De meeste echo’s vinden plaats in onze eigen praktijk. Lees meer hierover bij echoscopie op deze website.

In de vervolgcontroles, na de eerste echo’s, wordt er iedere keer bloeddruk gemeten. Verder kan je iedere keer je lichaamsgewicht bepalen (niet verplicht) en de buik wordt elke keer onderzocht. De groei van de baarmoeder wordt dan bepaald en vanaf ± 32 weken ook de ligging van de baby. Er wordt iedere keer naar het hartje geluis­terd. Het ijzergehalte in het bloed wordt in het begin van de zwanger­schap en rond de 27ste week bepaald. Urine-onderzoek vindt eventueel plaats op ons verzoek. Deze wordt dan nagekeken op de aanwezigheid van eiwit en/of suiker.
Als tijdens de zwangerschapscontroles alles goed bevonden wordt, vin­den alle onderzoeken en op onze praktijk plaats. Soms is er advies nodig van een gynaecoloog. Het kan zijn dat je daarna toch bij ons onder controle blijft. Soms adviseert de gynaecoloog om in het ziekenhuis te bevallen onder onze leiding. Het is ook mogelijk dat alle verdere controles bij de gynaecoloog plaats vinden.

deverloskundigeKlik op het logo om naar deze site te gaan, voor allerlei goede informatie voor jou!

Menu