Bellen voor de bevalling

Er zijn verschillende verschijnselen waaraan je kunt merken dat de bevalling begonnen is.

Het optreden van weeën
Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier, die een krampachtig gevoel in de onderbuik veroorzaken. Zij kunnen ook wel gepaard gaan met een min of meer pijnlijk gevoel in de onderrug en bovenbenen. We onderscheiden ze in voorweeën, ontsluitingsweeën, persweeën en soms naweeën. Zonder scherpe grenzen kun je van de ene fase in de andere over gaan. Voorweeën beginnen soms al weken van tevoren. Vooral ‘s avonds aan het einde van een drukke dag. Deze lichte krampen zijn over het algemeen onregelmatig. Anders is het met de ontsluitingsweeën. Rustig bouwt het zich op, ieder half uur, ieder kwartier, iedere tien minuten… steeds pijnlijker wordende harde buiken. Tot je op een gegeven moment iedere vijf minuten een krachtige wee hebt, die 45 seconden tot een hele minuut duurt. Wanneer die weeën steeds duidelijker, regelmatiger en sterker worden en de neiging vertonen steeds dichter op elkaar te volgen dan noemen we dat ontsluitingsweeën. Bij twijfel over de aard van de weeën is het goed een warme douche te nemen. Echte weeën worden hierdoor versterkt. Voorweeën zullen weer afzakken. Als de weeën een uur lang regelmatig om de 5 minuten komen en een ongeveer 60 seconden aanhouden, dan kan je de verloskundige waarschuwen. De totale duur van de ontsluiting kan variëren. De ontsluitingsfase bij de bevalling van een eerste kindje ligt tussen 10 tot 24 uur. Een tweede of volgende bevalling kan veel sneller gaan.

Vruchtwaterverlies
De vliezen kunnen al breken ruim voordat de weeën beginnen. Maar ook pas vlak voor de uitdrijving, of elk moment daar tussenin. Als de vliezen breken dan merk je dat je ineens een plons(je) vruchtwater verliest. Het kan ook zijn dat je telkens een paar druppeltjes vocht verliest. Vruchtwater is meestal kleurloos of wit, soms wat roze en ruikt zoetig. Je kunt vruchtwaterverlies van urineverlies onderscheiden doordat vruchtwater steeds opnieuw blijft ontsnappen zonder dat het mogelijk is om het op te houden. Verder is urine gelig en ruikt scherp. Wanneer het duidelijk is dat de vliezen gebroken zijn laat het ons dan weten. Wij zullen je vragen naar de kleur van het vruchtwater. Probeer als het kan wat vruchtwater op te vangen.
Als het hoofdje van de baby ingedaald is dan mag je blijven lopen, is dat niet het geval dan moet je blijven liggen en ons bellen. Wij vertellen je tijdens de controles vanaf de 36e week of het hoofdje wel of niet is ingedaald.

Wanneer het vruchtwater groen is moet je altijd direct de verloskundige bellen!

Het verlies van de slijmprop
De slijmprop die je baarmoeder afsluit laat los en komt vrij met wat slijm en bloed. Vaak heb je niet eens in de gaten dat het gebeurt. Het kan nog een hele tijd, zelfs een aantal dagen, duren voor de bevalling verder opgang komt. Je hoeft de verloskundige er niet speciaal voor te bellen. Als het bloedverlies op een flinke menstruatie lijkt is het wel verstandig om dit aan de verloskundige te laten weten.

Menu